Efter GRM-kursen

Innehållet på den här sidan är tillägnat dig som har deltagit i en GRM-kurs. Här finner du ett urval av bilder med bildtexter som ska hjälpa dig att komma ihåg vad vi diskuterade under kursen.

Glöm inte att GRM kan användas med samma framgång i privatlivet som i arbetslivet. Har du frågor eller kommentarer så får du gärna kontakta oss på support@allacademy.com. Stort lycka till!

Introduktion

Om den “mänskliga faktorn” är vanligt förekommande i olyckor så är det också vi som kan förebygga dem och säkerställa att allt går precis som det ska.

Människan är den centrala komponenten i SHELL-modellen. Omkring oss har vi ytterligare hjälp och resurser som står till vårt förfogande.

Vi kan benämna forskning och teori som rör komponenterna i SHELL-modellen för Human Factors. Resource Management är den praktiska tillämpningen av vad vi har lärt oss.

En påminnelse om målen med kursen. GRM implementerat kan få stor positiv betydelse både för dig själv och för organisationen som du arbetar i.

Situationsmedvetenhet

Säkra beslut kräver situationsmedvetenhet. Ta dig igenom alla stegen – perception, comprehension och projection – innan du fattar beslut.

Mänsklig förmåga och begränsningar

Var observant på hur dessa faktorer påverkar din förmåga att fatta goda beslut. Vidta åtgärder så långt det är möjligt så att du själv inte drabbas.

Osynlig stress är vanligare än vad många tror. Försöka att etablera ett kommunikationsklimat i teamet där ni kan prata öppet om saker som tynger och var observanta på varandra.

Attityder och beteende

Ditt beteende styrs allt som oftast av dina attityder. Ett viktigt mål med GRM-kursen är att främja positiva attityder till samarbete och god kommunikation.

Även “den bäste” av oss kan någon gång göra fel. Kunskaper, färdigheter och lång erfarenhet är ingen garanti för säkerhet.

Har du själv någon eller några av dessa attityder? Försök i så fall byta ut dina “farliga tankar” mot “säkra tankar”.

Effektiv kommunikation

Normalt är det teamledaren som skapar kommunikationsklimatet. Eftersträva en god och interaktiv kommunikation.

Kommunicera i en sluten loop när det är viktigt att det blir rätt. Du skickar – mottagaren repeterar – du bekräftar.

Tips och riktlinjer för en effektiv briefing.

Så här enkelt kan det vara. Ta för vana att “tänka högt” för att säkerställa en gemensam mental bild i teamet.

En överlämning är också en form av briefing. Den som tar över uppgifter och ansvar får en uppdaterad och korrekt bild av situationen.

Tips och riktlinjer för en effektiv debriefing.

Challenge och respons

Kom ihåg att det är skillnader i koncept (vår mentala bild) som vi ifrågasätter, inte individer.

Ett team som tillämpar detta kommer att höja säkerheten och minska risken för misstag.

Kom ihåg att en challenge alltid skall följas av en respons.

Barriärer som förhindrar en välfungerande “challenge och respons”-miljö i ett team kan finnas på båda sidor.

Authority och assertiveness

Vi har ett “authority och assertiveness”-förhållande med alla människor, inte minst på vår arbetsplats. Vi befinner oss antingen i den ena eller andra positionen, men rollerna kan växla beroende på sammanhang.

Jobba på din “personal authority” och använd hellre denna än din “positional authority”. Det är mycket effektivare i det långa loppet.

Teamet fungerar allra bäst när vi har en god balans.

Möjliga orsaker till för hög authority.

Vi måste ha ett bra förhållande även till “icke-mänsklig authority” och våga ifrågasätta om så krävs. Information kan vara gammal, inte anpassad till nya rutiner, system kan visa fel, etc.

Nationell kultur

En enkel definition av ordet kultur: “Så som vi gör saker här.” Då förstår vi också att kulturer förekommer överallt.

Minns du var Sverige befann sig på skalorna för de olika kulturdimensionerna?

Enligt World Values Survey är Sverige ett “extremt land” med vår placering högt upp på skalorna för självförverkligande och sekulära värderingar.

Att tappa ansiktet – “loss of face” – är allvarligt i delar av världen, inte minst i Asien.

Kulturhjulet kan hjälpa oss i vår relation med andra nationella kulturer.

Organisationskultur

Hur ser din egen organisationskultur ut? Individuella insatser kan vara av stor betydelse för att stärka den och bygga upp ett bra rykte. Men det tar tid. Vi ska inte förvänta oss omedelbara resultat.

Det kan förekomma många olika subkulturer inom organisationen beroende på vilka uppgifter vi har.

Olika subkulturer där vi vill ha det lika kan vara farligt.

Tänkvärt om säkerhetskultur.

Sträva efter en rättvis kultur, en “just culture”, vid analyser av olyckor och incidenter. Undvik både “blame culture” och “no-blame culture”.

En GRM-kultur som en naturlig del i hela organisationen kan innebära stora förbättringar av säkerhet, effektivitet och arbetstillfredställelse. Avlutningsvis några tips för att få det att fungera. Lycka till!